Iedere vrijdagmiddag gratis 1 uur advies over erven en schenken. Bel nu voor een afspraak op 06 51 299 647.

Acccountant

Familierecht en Fiscaliteit


Familierecht en Fiscaliteit bestaat bij mij uit het raakvlak van onderstaande onderwerpen. Ik heb gedegen kennis op het gebied van familierecht en van belastingrecht, en daarnaast ook nog van ondernemingsrecht, zowel fiscaal, juridisch en economisch. Deze combinatie zie je niet heel veel verenigd in één adviseur. Het heeft te maken met mijn opleidingen en permanente educatie, maar wellicht nog meer met mijn jarenlange ervaring.

Kijk eens bij onderstaande items, en bel me gewoon als je vragen of hulp nodig hebt.


Aangifte inkomstenbelasting

Vanaf februari kan ik het hele jaar uw aangifte indienen. Vanaf het moment dat ik uw gegevens heb, staat u bij mij in de uitstellijst zodat ik niet gebonden ben aan de inlevertermijn van 1 mei. Heeft u haast met de aangifte, of wilt u gewoon graag dat die snel gemaakt wordt, zorg dan voor snelle aanlevering van uw gegevens. Die het eerst komt, die het eerst maalt. Vul snel de intakelijst in: Intakelijst.

Ook in het geval van een echtscheiding kunt u bij mij terecht voor uw aangifte. Het jaar van echtscheiding is altijd een bijzonder jaar voor de inkomstenbelasting. Met name de financiële afspraken die in het echtscheidingsconvenant staan moeten in de aangifte nauwkeurig gevolgd worden. 

Ik vraag ook altijd de voor ingevulde aangifte die de belastingdienst al voor u heeft gemaakt op. Op deze manier heb ik de basisgegevens vast in mijn bezit. Overigens dien ik die nog wel te controleren, een deel van de gegevens is soms onjuist, en die corrigeer ik dan. 

De aangifte kost meestal € 79,00 voor één persoon en € 129,00 voor twee personen. Dat is inclusief controle op de aanslag die u van de belastingdienst krijgt.


Huwelijk

Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Je trouwt niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, zoals daarvoor. Wil je dat toch, dan moet je naar de notaris. 

Wat zijn de gevolgen:

  1. Van een beperkte gemeenschap van goederen?
  2. Hoe kan het ook?
  3. Moet er een administratie bijgehouden worden van de eigendommen en schulden?
  4. Wat als er geen administratie wordt bijgehouden?
  5. Let op de spelregels als je in je huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding hebt opgenomen!

Echtscheiding

Bij een vechtscheiding heb je een advocaat nodig, en bij een scheiding in goed overleg meestal een mediator. Voor de fiscaliteit kan je bij mij terecht. Ik leg de fiscale gevolgen uit, en geef advies hoe je daar het beste mee kan omgaan.

Klik hier voor meer info!


Schenken

Wil je aan je kinderen schenken, hoe doe je dat het beste?

  1. Jaarlijks schenken door middel van een schenkingsplan;
  2. Gebruik maken van verhoogde vrijstellingen;
  3. Schenken aan kleinkinderen;
  4. Papieren schenking;
  5. Etc.

ad.1 

Bij het schenkingsplan krijg je een duidelijke notitie met grafiek waarin direct afleesbaar is welke erfbelasting-besparing je bereikt  door de jaarlijkse schenkingen. Met jaarlijkse belastingvrije schenkingen (mogen ook papieren schenkingen zijn) verlaag je je nalatenschap in de toekomst, wat vanzelfsprekend leid tot een lagere aanslag erfbelasting. Verschillende scenario`s zijn mogelijk, ook de optimale. Dat betekent dus dat ik uitreken op welke manier er zo min mogelijk gecombineerde erf- en schenkbelasting verschuldigd is bij het 1e en het 2e overlijden.


Overlijden en testament

  1. Hoe stel je een schenkingsplan op waarmee bij je overlijden erfbelasting bespaart kan worden?
  2. Is je testament fiscaal nog optimaal? Heb je de juiste fiscale versie? 
  3. Hoe is de financiële situatie van de partner als de kostwinner komt te overlijden?

Ik kan je adviseren over je testament. Is het goed of kan of moet het beter? Wat is er aan erfbelasting verschuldigd, en kan daar iets aan gedaan worden?

Voorbeeld: Stel, je hebt een testament met keuzelegaten voor de langstlevende. De notaris heeft ooit uitgelegd hoe dat werkt, maar weet je dat nog? En nog belangrijker, weten de erfgenamen dat ook, of ligt er op z'n minst een notitie in een "kluisje"?

Uiteraard kan ik de aangifte erfbelasting verzorgen. Een bijkomend uniek voordeel dat ik je bied is dat je bij de aangifte van de eerst overledene een notitie krijgt waarin staat waar je rekening mee moet houden bij de aangifte erfbelasting als de langstlevende overlijdt. Dat kan bij het overlijden van de langstlevende een berg belasting besparen. 

Let op: de aangifte moet binnen 8 maanden gedaan worden. Uitstel is wel mogelijk.

Renteovereenkomst.

Bij de wettelijke verdeling of via een tenzij clausule in een testament kunnen de langstlevende en de kinderen samen een afwijkende rente overeenkomen. Indien dit binnen de aangiftetermijn van 8 maanden, eventueel verlengd met het uitstel, na het overlijden gedaan wordt, kan er op de erfbelasting bespaard worden. De belastingdienst gaat hiermee akkoord vanwege een uitspraak van de Hoge Raad. Ik reken de optimale rente uit, die uiteraard afhankelijk is van de situatie.

ps. De aangiftetermijn wordt verlengd met de periode waarvoor uitstel is verkregen.


Financiële planning

Wil je inzicht in je financiële situatie op korte en lange termijn, overweeg dan een financiële planning te laten maken.

Ik maak een duidelijk, goed leesbaar en helder financieel overzicht, waarmee je niet alleen inzicht krijgt in je huidige financiële situatie, maar ook je toekomstige financiële situatie, en dat voor een periode tot 40 jaar vooruit. 

Het komt er op neer dat er in kaart wordt gebracht hoe je uitgaven zich verhouden tot je inkomsten, nu en in de toekomst. Daarbij wordt rekening gehouden met de inflatie die je koopkracht beïnvloedt. Op deze manier wordt inzichtelijk gemaakt of en hoe lang je je huidige uitgaven kan handhaven, en welke mogelijkheden er zijn om die te verbeteren. Je krijgt inzicht in je vermogen op lange termijn en je ziet of het verstandig is om tijdens je leven schenkingen aan de kinderen te doen, en op deze manier erfbelasting in de toekomst te verminderen of te voorkomen. Het is dus ook gelijk een stukje nalatenschapsplanning. 

Een uitgebreide financiële planning is inclusief:

  • Inzicht in je inkomen nu en in de toekomt;
  • Uitgaven planning;
  • Vermogensplanning;
  • Belastingplanning;
  • Oude dag planning;
  • Nalatenschapsplanning.

De planning bestaat uit drie fases:

  1. Een basisplan waarin je inkomsten gedurende een maximale periode van 40 jaar zo nauwkeurig mogelijk in kaart worden gebracht;
  2. Is een uitbreiding van de 1e fase met een schatting van je uitgaven voor de komende 40 jaar met inzicht in de ontwikkeling van je vermogen;
  3. Is een uitbreiding van fase 1 en 2 met suggesties ter verbetering van de ontwikkeling van je vermogen.

Je krijgt altijd eerst het makkelijk leesbare rapport ter inzage, waarna we een afspraak inplannen voor vragen.


Periodiek verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden

Belangrijk, klik hier: Een periodiek verrekenbeding biedt de mogelijkheid....